Motorrijden en het gevoel van vrijheid zijn nauw met elkaar verbonden. Je wint kostbare tijd tijdens het filerijden en ook het zoeken naar een fatsoenlijke parkeerplaats voor de motor gaat een stuk sneller. Met een zakelijke, Full Operational Lease bij My Lease Motor gaat het gevoel van vrijheid nog een stap verder. Naast dat je veel tijd bespaart, bespaar je ook zorgen over de financiën.

Een motor van de zaak is voor werkgevers en werknemers fiscaal aantrekkelijk. Het is ook mogelijk om een motor van de zaak te leasen naast een auto van de zaak.

Op deze pagina zullen we de voordelen voor je op een rijtje zetten.

Voordelen motor van de zaak voor werkgever

 

Voor zowel de werknemer als voor de werkgever zitten er belangrijke voordelen aan het aanschaffen van een zakelijke motorfiets. Hier vind je de voordelen voor de werkgever.

  • Motorrijders zijn liefhebbers. Uit onze ervaring wordt het aanbieden van een motor als vervoersmiddel gezien als een positieve secundaire arbeidsvoorwaarde. Dit kan daarmee een middel zijn om uw werknemer aan u te binden of nieuwe werknemers te motiveren voor u te komen werken.
  • Reistijd is korter door minder nadelig effect van files. Indien de werknemer tijdens werktijd reist zorgt dit dus voor meer productieve werktijd.
  • Tijdwinst en kostenbesparing met parkeren.

Ook zitten er fiscale voordelen aan het leasen van een motor.

Fiscaal voordeel per rechtsvorm

Ongeacht in welke rechtsvorm u werkzaam bent. Een motor van de zaak brengt fiscale voordelen met zich mee bij elk van deze rechtsvormen.

Wat zijn de fiscale voordelen van een motor van de zaak voor een ZZP’er of iemand met een eenmanszaak?

Rijdt u minimaal 10% van alle kilometers zakelijk? In dat geval zijn de kosten en afschrijvingslasten aftrekbaar van de resultaten van uw onderneming. Dit kan dus een belastingbesparing opleveren. De tarieven van de belasting over de winst kunnen dus oplopen tot 52%. Gaat uw voorkeur uit naar het zakelijk Full Operational Leasen van de motorfiets? In dat geval zijn de leasekosten aftrekbaar van de winst.

Ik heb een B.V. Wat zijn voor mij de fiscale voordelen van een motor van de zaak?

Als u een B.V. heeft, dan kan de motor van de zaak door de B.V. worden geleased. Welke kosten zijn er in dat geval aftrekbaar?

  • De gebruikskosten (hieronder vallen ook de brandstof en motorkleding)
  • De BTW
  • De kosten voor een zakelijke leaseovereenkomst

Persoonlijk advies? Wij helpen u graag.

Bekijk hier ons aanbod!Neem contact op

Wat zijn de verschillen tussen een Financial lease en Full Operational Lease?

 

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Financial Lease en Full Operational Lease:

  • Bij een Financial lease wordt de motor eigendom van jouw bedrijf. Bij een Full Operational Lease constructie niet en moet u de motor inleveren aan het eind van de looptijd van het contract. (uiteraard kunt u de motor aan het eind van de looptijd van ons overnemen)
  • Bij een Financial lease constructie bent u verantwoordelijk voor de overige kosten die worden gemaakt, deze kosten zijn onder anderen: Verzekering, onderhoud, banden, reparaties en belasting zijn voor eigen rekening. Bij Full Operational Lease zijn deze kosten inbegrepen in het maandbedrag.

Full Operational Lease biedt financiële voorspelbaarheid.

 

Wat zijn de verschillen tussen bijtelling auto van de zaak en bijtelling motor van de zaak?

Wanneer u met een auto van de zaak meer dan 500 km privé rijdt, dan betaalt u een vast percentage van de nieuwwaarde. Dit percentage is verschillend op basis van milieubelasting.

Over het algemeen ligt dit percentage rond de 22%

Voorbeeld: Bij een auto van € 25.000,- wordt er dan € 5.500,- bijgeteld. Bij een salaris van € 40.000,- euro komt dit neer op € 225,- euro aan netto kosten per maand.

De bijtelling wordt berekend zonder rekening te houden met de respectievelijk gereden privé of zakelijke kilometers. Als je besluit om de auto alleen zakelijk te rijden (minder dan 500km per jaar privé) zal je dit moeten kunnen aantonen door middel van het bijhouden van een kilometer administratie.

Bij een motor van de zaak is er geen dergelijke standaard regeling. De kosten voor de privé gereden kilometers dienen bij het salaris geteld te worden. Hierbij geldt een omgekeerde bewijslast. Je hoeft dus geen kilometeradministratie bij te houden. Je kunt een kilometerkostprijs bepalen. Dit is voor een Full Operational Lease erg eenvoudig omdat de maandelijkse kosten vast staan.

Wanneer de motorfiets je eigendom is zal je sommige elementen in moeten schatten, om de kilometerkostprijs te kunnen berekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid onderhoud. In overleg met uw accountant kunt u een vaste kostprijs bepalen. Deze zal waarschijnlijk tussen de  € 0,25 en € 0,35 cent liggen. Het aantal kilometers dat u de motorfiets privé gebruikt vermenigvuldigd met de kostprijs moet u bij uw inkomen optellen.

Zoals eerder beschreven; het aantal kilometers moet aannemelijk zijn, maar bij een motorfiets heeft u geen verplichting tot het bijhouden van een kilometeradministratie.

Rekenvoorbeeld motor van de zaak

Om je iets meer context te geven bij de bovenstaande tekst hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt. Hier benoemen en berekenen we de voordelen voor je als motorfietsrijder bij het rijden van 20.000 km waarvan 4.000 km privé worden gereden.

Leaseprijs Ducati Multistrada per jaar (€ 459,- x 12 maanden) = € 5508,- euro
Benzine per jaar € 1450,-
Totale kosten (werkgever) per jaar (€ 5508 + € 1450 ) = € 6958,- euro
Kosten per kilometer (€ 6958 / 20.000 km) = 0,35 eurocent
Bijtelling privé (4.000 km x € 0,35 eurocent) = € 1400,- euro
MKB winstvrijstelling (€ 1400 x 14%) = 196,- euro
Bijtelling privé verminderd met de MKB winstvrijstelling (€ 1400 – €196) = € 1204,- euro (€49,- per maand)
Neem contact opBekijk hier ons aanbod!

Lagere bijtelling voor privégebruik motor van de zaak

 

Aantal gereden privékilometers x kostprijs per kilometer

Net als bij een auto betaal je bijtelling wanneer je een motor van de zaak privé gebruikt. Bij motoren ligt deze bijtelling echter een stuk lager dan bij auto’s. Lease je zakelijk een motor, dan bestaat de bijtelling uit het werkelijk aantal gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kostprijs per kilometer.

Bij een besloten vennootschap (B.V.) wordt dit als loon verwerkt. Hierbij kan eventueel de vrije ruimte van de werkkostenregeling worden gebruikt.

Wordt de winst belast met inkomstenbelasting? Dan wordt de bijtelling in mindering gebracht op de aftrekbare kosten van de motorfiets.

Een vast bedrag mag worden aangenomen voor de kostprijs. De bewijslast qua privékilometers is omgekeerd in vergelijking met de regeling bij auto’s. Er hoeft voor de motor dus ook geen kilometeradministratie bijgehouden te worden.

Sale & leaseback

Indien het kapitaal dat de motor(en) in beslag neemt, beter in andere bedrijfsactiviteiten geïnvesteerd kan worden is Sale & leaseback een goed alternatief. Het wagenpark wordt door My Lease Motor ingekocht en vervolgens tegen aantrekkelijke leasetarieven aangeboden. Zo haal je liquiditeit uit je motor(en) en brengt het terug naar de core business.

Uw specifieke situatie

Wij adviseren je graag wat betreft de mogelijkheden die er in jouw specifieke situatie mogelijk zijn. Mocht je dit liever met je accountant doen dan helpen we graag door alle benodigde stukken aan te leveren.

Heb je vragen over een specifieke motor, of iets wat je op deze pagina hebt opgemerkt?

Wij staan altijd voor je klaar om vrijblijvend je vragen te beantwoorden!

Neem contact opBekijk hier ons aanbod!

Wat wordt jouw volgende motor?

Bekijk hier ons aanbod!Vraag een offerte aan

Heb je vragen? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact op.